loading
MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)

  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)

  100% TULEN - DI ANALISA DI UNIPEQ UKM
  Antique
  RM 55.00
  RM 60.00
  -8% Off

  Please select option below

  X

  Color
  Quantity
  - +
  ADD TO CART
  BUY NOW
  Add to wishlist (1)
  Since 24 Feb 2012
  Chat Now
  Delivery From Kajang / Selangor
  Estimated Arrival :
  1-3 working days.
  Shipping Fee
  RM 8 by courier to Peninsular Malaysia
  (Only available for Peninsular Malaysia)
  Ship To : Only Peninsular
  Full Refund if you don't receive your order*
  159+
  100%
  N/A
  N/A
  Popular Products
  Product ID 198590310
  Brand RIZHAZA
  Conditions Antique


  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)

  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)


  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)


  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY)

  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (KUNING DAN HITAM)- 100% TULEN

  KEKALKAN STAMINA DAN KECERGASAN ANDA SEPANJANG MASA DENGAN MADU TUALANG RIZHAZA!! KUALITI TERBAIK!!

  MADU TUALANG KUNING/HITAM RIZHAZA 520g (BERAT BERSIH)

   TIADA PENGHANTARAN KE SABAH DAN SARAWAK

  Madu Dalam Al quran

  Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam surah An Nahl (16) ayat 68 dan 69.  

  وَأَوۡحَىٰ رَبُّكَ إِلَى ٱلنَّحۡلِ أَنِ ٱتَّخِذِى مِنَ ٱلۡجِبَالِ بُيُوتً۬ا وَمِنَ ٱلشَّجَرِ وَمِمَّا يَعۡرِشُونَ

  ( 68 )   Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia",

  ثُمَّ كُلِى مِن كُلِّ ٱلثَّمَرَٲتِ فَٱسۡلُكِى سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً۬‌ۚ يَخۡرُجُ مِنۢ بُطُونِهَا شَرَابٌ۬ مُّخۡتَلِفٌ أَلۡوَٲنُهُ ۥ فِيهِ شِفَآءٌ۬ لِّلنَّاسِ‌ۗ إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَأَيَةً۬ لِّقَوۡمٍ۬ يَتَفَكَّرُونَ

  ( 69 )   kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.

  Madu Lebah Tualang

  Madu Lebah Tualang adalah madu yang terbaik dan berkualiti diperakui oleh para penyelidik. Ia juga dikenali sebagai madu hutan tropikal (Tropikal Forest Honey), dihasilkan oleh lebah liar dikenali sebagai lebah sialang. Malaysia adalah antara negara yang bertuah yang mepunyai hutan hujan tropikal yang tertua dan terkaya di dunia. Sumber flora dan faunanya yang hebat dengan pelbagai spesis lebah liar yang tidak terdapat di negara lain. Pokok Tualang pula adalah sejenis pokok balak yang tertinggi yang banyak didapati di hutan di semenanjung terutama Pahang, Kedah, Perak, Kelantan dan Terangganu. Kualiti madu lebah di pokok tualang yang dihasilkan oleh lebah liar menghasilkan madu lebah yang terbaik di dunia dan diakui oleh para penyelidik. Ia mengandungi debunga, mineral, banyak jenis vitamin dan enzim semulajadi dan ia tiada gula tambahan berbanding kualiti madu lebah ternak.

   Madu Tualang. Madu Terbaik Dunia Yang Diperolehi Dari Hutan Malaysia

  Madu lebah tualang merupakan madu yang diperolehi daripada lebah liar yang membina sarangnya di pokok-pokok tinggi di dalam hutan (kadangkala setinggi bangunan 10 tingkat!).Kelebihan madu tualang berbanding madu yang terdapat di pasaraya adalah kualiti dan khasiatnya yang jauh lebih tinggi. Mengikut kajian yang dilakukan oleh UPM, madu tualang mempunyai khasiat 5 kali ganda lebih tinggi berbanding madu lebah yang dipelihara!

   

  Berbeza dengan madu lebah pelihara yang mendapatkan nektar daripada bunga yang ditanam, lebah tualang memperolehi nektar daripada pelbagai spesis bunga-bunga hutan liar yang mengandungi pelbagai khasiat dan tidak dicemari racun tumbuhan.

  Keistimewaan yang paling unik pada madu tualang adalah dari kepelbagaian sumber nektar yang diperolehi di dalam hutan berbanding dengan lebah pelihara yang hanya mendapatkan nektar pada sumber yang terhad. Ini membuatkan madu tualang lebih tinggi khasiatnya dan mempunyai aroma yang sangat unik. Salah satu sebab lagi mengapa madu tualang mempunyai khasiat yang tinggi adalah disebabkan oleh lebah yang memungut madu tersebut.

  Lebah gergasi yang menghasilkan madu tualang berbeza dengan lebah ternak. Kita dapat melihat perbezaan yang ketara pada saiz dan tingkahlakunya yang agresif. Lebah tualang (apis dorsata) tidak boleh diternak dan ia hanya hidup liar.

  Lebah tualang ini mempunyai daya tahanpenyakit yang tinggi berbanding lebah ternak . Ia juga mampu terbang dan membiak dengan pantas.

  Madu tualang merupakan antara madu yang diperakui terbaik di dunia. Berikut merupakan kelebihan madu tualang berbanding madu dari lebah yang di pelihara:

  ·         Mempunyai antioksida yang jauh lebih tinggi dari madu lebah ternak

  ·         5 kali lebih banyak khasiat dari madu lebah yang dipelihara (kajian UPM 1995)

  ·         Mempunyai campuran propolis dan polen lebah (bee pollen)

  ·         Sumber nektar dari pelbagai bunga hutan organik dan tidak mengandungi racun

  ·         Sesuai diamalkan sebagai suplement yang memberikan nutrien lengkap

   

  Ciri-ciri madu lebah tualang :-

   (a) mempunyai warna kekuningan atau agak gelap kehitaman dan mengandungi mineral seperti kuprum, zat besi dan magnesium yang tinggi dan jika disimpan lebih lama warna madu akan menjadi lebih gelap.

  (b) Madu yang masih baru mempunyai buih-buih yang halus berkumpul di permukaan dan setelah beberapa ketika buih-buih halus akan menyurut dan meninggalkan kesan buih di permukaan;

  (c) Bau haruman madu agak kuat dan agak masam sedikit disebabkan oleh bau pati debunga hutan;

  (d) Rasanya sedap dan agak kelat dan sedikit perit dan menyengat bila ditelan;

  (e) sesiapa yang biasa meminum madu sendirinya dapat membezakan madu lebah yang asli dengan yang tiruan.Khasiat madu itu sendiri tersedia maklum oleh semua masyarakat di dunia sebagai penawar pelbagai jenis penyakit.

  (f) Madu juga kaya dengan vitamin dan zat galian penting membabitkan vitamin A dan B kompleks, C dan E juga zat galian termasuk kalsium, fosforus, sulfur, karbon, magnesium dan sebagainya.
  (g)Bersifat PANAS. Tidak boleh simpan dalam peti ais kerana akan rosak dan juga tidak boleh disimpan dalam almari bertutup rapat. Juga jangan di simpan dalam botol plastik untuk simpanan lebih lama.
  (h)Pekat dan rasa manis semulajadi *bukan manis seperti gula merah/gula putih/buah

  (i) Tiada tarikh luput jika di simpan dalam suhu biasa.

  CARA PENGAMBILAN:

  Dewasa : Minum 1 camca teh 2 kali sehari (Pagi/Malam) sebelum makan. (Untuk mengekalkan khasiat madu tualang, anda dinasihatkan menggunakan sudu yang diperbuat dari bahan plastik)
  Kanak-kanak: Gunakan camca kecil

  Minima minum ialah 3 kali sudu teh dalam sebulan.

  Apabila di minum satu sudu teh, ia berasa sedikit panas di dalam dada. Ini bukan kesan sampingan tetapi sebaliknya ia adalah proses biasa pendetokfikasi atau penyah toksin dalam hati/darah. Selepas itu ia membantu proses pembinaan metabolisma sel darah.

  Juga boleh dibancuh dengan air suam, tambahan dalam masakan mengikut sesedap rasa seperti masakan ayam madu dengan aroma dan rasa yang lazat.

  PERINGATAN!

   

  Tiada ujian di luar makmal yang betul-betul dapat membezakan madu asli dari Madu tiruan. Madu tiruan sekarang terlalu canggih komposisinya dan dapat lulus semua ujian seperti ujian mancis, ujian telur, ujian piring putih dan ujian semut. Hanya ujian makmal sahaja dapat mengesahkan keaslian madu dengan kehadiran enzim yang tidak dapat diproses/ ditiru. Sesetengah pakar dalam madu juga dapat membezakan di antara yang asli dan yang tiruan dengan merasa madu itu.

  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA

  Setiap Tong Madu yang sampai ke Rizhaza akan di ambil sampelnya dan dihantar ke UNIPEQ UKM untuk di analisa ketulenan nya. Ewanstore adalah agent sah yang di lantik oleh Rizhaza untuk menjual dan mengedar Madu Tualang Rizhaza.

  Madu Lebah Tualang merupakan madu lebah Asli “Natural” bersumber dari nektar bunga hutan belantara  kemudian dikumpulkan dan diolah menjadi madu lebah oleh lebah liar hutan, Apis Dorsata.Madu Tualang Asli Rizhaza diambil dari sarang-sarang lebah dihutan Semenanjung Malaysia sahaja.Kami mendapatkan sumber madu tualang dari hutan sekitar negeri Pahang dan Kelantan. Setiap pokok tualang yang di ambil madunya mempunyai antara 60 hingga 120 sarang bergantung kepada pokok tualang dan kawasan persekitarannya.
  Madu Tualang Asli Rizhaza  juga telah dihantar ke Unit Kawalan Makanan UNIPEQ, Universiti Kebangsaan Malaysia untuk diuji kandungan dan peratusan  Fruktosa , Glukosa, Sukrosa, Ash, Moisture dan keAsidannya untuk mengetahui kadar ketulenannya. Alhamdulillah Madu Tualang Asli Rizhaza melepasi tahap ujian dengan cemerlang yang membuktikan bahawa madu kami adalah madu tualang yang sememangnya ASLI. Sijil Analisa  Madu Tualang Asli Rizhaza juga dipaparkan di sini untuk semakan dan rujukan pembaca.

  SILA WA/CALL 013 3691022 FADILAH BIN SULAIMAN UNTUK KETERANGAN LANJUT 

   


  Last Updated @ 2/18/2017 9:14:36 PM


  Last Updated @ 2/20/2017 3:29:24 PM


  Last Updated @ 1/24/2018 12:55:16 PM
  Recent Transactions
  Buyer
  Product
  Details
  am****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( KUNING )
  2 pcs
  14/08/2018
  17****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( KUNING )
  1 pcs
  05/08/2018
  Lo****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( KUNING )
  1 pcs
  15/06/2018
  ka****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( KUNING )
  1 pcs
  17/05/2018
  bl****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( HITAM )
  1 pcs
  29/04/2018
  da****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( KUNING )
  1 pcs
  26/12/2017
  Aj****
  MADU TUALANG ASLI RIZHAZA 520g (TUALANG HONEY) ( HITAM )
  1 pcs
  19/12/2017

  Payment can be made via Maybank2u for Maybank customers or CIMBClicks for CIMB Bank customers. Payment can also be made via cash deposit to any of the two banks. For certain items where delivery is near Kajang Area COD can be arranged for certain items.

  Normal Delivery: POS Laju

  Delivery normally takes 2 to 3 days after full payment received. Tracking number will be updated in lelong.my once item has been posted.

  Average Product Rating

  0.0 stars out of 5
  5 star
  0
  4 star
  0
  3 star
  0
  2 star
  0
  1 star
  0
  Share your thoughts with others
  Write a review
  Only buyers who purchased the product may leave a review

  Frequently Bought Together

  Customers Who Bought This Item Also Bought

  Related Products

  Recently Viewed Items

  fadilahsulaiman' Best Seller

  Promotion Items

  fadilahsulaiman' Items  You may also be interested in Tag:
  * lebah tualang * madu Honey Bee Health Products  Seller & Buyer Communication
  We provide a transparency communication between buyer & seller in a secure platform.
  Save Money & Time
  We give an access to everything buyer need at competitive prices.
  Secured & Protected
  All the information & transaction are secure with our Netpay system.
  MOBILE APPS
  app store
  google play
  RECEIVE NEWS & SPECIAL OFFERS TODAY
  Subscribe
  WE ACCEPT THE FOLLOWING PAYMENT METHODS
  netpay maybank publicbank cimb hongleong
  STAY CONNECTED
  Copyright © 2018 Interbase Resources Sdn. Bhd. (465435-U).
  All product names are trademarks of their respective companies.
  Lelong.my is not affiliated with or endorsed by any company listed on this site.